Ευκάλυπτος: οι θεραπευτικές του ιδιότητες

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ (eucalyptus globulus, eucalyptus radiata, eucalyptus citriodora).

Βασιλική Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.

Οικογένεια: Μυρτοειδή (Μyrtaceae).
Ποιότητα: Yin.
Πλανήτης: Κρόνος.
Ενέργεια: Θερμή & ξηρή.
Στοιχείο: Μέταλλο.
Οσμή: υψηλή νότα,  δυνατή, φρέσκια, καμφορώδης, βαλσαμική ελαφρώς γλυκειά.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα.
Το δέντρο του ευκαλύπτου είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Αναπτύσσεται σε ύψος 100 μέτρων, είναι αειθαλές, με σκληρά λογχοειδή φύλλα χρώματος πράσινου – μπλέ, καλυπτόμενα από ένα λευκό χνούδι. Τα ανθάκια του είναι μικρά και άσπρα. Τα μπουμπούκια του καλύπτονται από μία μεμβράνη που μοιάζει σαν καπέλο. Το κάλυμμα αυτό, του έδωσε το όνομα του, το οποίο σημαίνει καλά σκεπασμένος (ευ- καλύπτω). Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή του αιθερίου ελαίου, παράγoντας την ποικιλία globulus. Φύεται ιθαγενές στην Αυστραλία και την Τασμανία η οποία παράγει την ποικιλία radiata που είναι και η πλέον κατάλληλη για την ιατρική αρωματοθεραπεία.
Οι αυτόχθονες της Αυστραλίας το χρησιμοποιούσαν εναντίον των λοιμώξεων και ως θυμίαμα. Ανακαλύφθηκε από το Γάλλο βοτανολόγο De Labillardiere, και ακολούθως «το δέντρο του πυρετού» όπως ονομαζόταν, φυτεύτηκε σε μεγάλες ελώδεις περιοχές της Αλγερίας με σκοπό την αποξήρανση του εδάφους. Ενώ εισπνεόταν με σκοπό την ανακούφιση από τους ελώδεις πυρετούς, κατάφερνε να αποξηράνει τις περιοχές ταυτόχρονα.
Η χημική του σύσταση περιέχει τερπένια, αλκοόλες, φαινόλες, εστέρες, κετόνες, αλδεϋδες και οξείδια.  Η ποικιλία radiata δεν περιέχει κετόνες και φαινόλες  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρά παιδιά.
Η περιοχή δραστηριότητας του αιθερίου ελαίου του ευκαλύπτου είναι κυρίως οι βρόγχοι και οι πνεύμονες. Φτάνει και μόνο η εισπνοή του για να αισθανθούμε διέγερση της αναπνοής και αίσθηση ευεξίας. Η μυρωδιά του ευκαλύπτου ανήκει σε ένα από τα έξι πρωτογενή αισθήματα όσφρησης στα οποία ανταποκρίνεται το οσφρητικό μας κύτταρο. (σημ.  γενικά τα έξι πρωτογενή αισθήματα όσφρησης στον άνθρωπο είναι: ανθέων, αιθέρα (π.χ. αχλάδια), μόσχου, κάμφορας (π.χ. ευκάλυπτος), σήψης & καυστική (π.χ. ξύδι, μέντα).
Ποικιλία globulus: (δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά).
Αντικαταρροϊκό  (ιγμόρεια), αντιϊκό, αντιφλεγμονώδες (οξεία βρογχίτις, βήχας, γρίππη, πνευμονία, λαρυγγίτις, φλεγμονές αναπνευστικής οδού, πυρετός, καταρροή), αντιμυκητιασικό (κατά της candida), κατά της ημικρανίας, μυκολυτικό, αποχρεμπτικό, αντισηπτικό (κυστίτις), για αρθριτικούς πόνους. Απωθητικό των εντόμων.
Ποικιλία radiata (δίχως γνωστές αντενδείξεις)
Αντικαταρροϊκό, αντιϊκό, αντιφλεγμονώδες, μυκολυτικό, αντισηπτικό, (οξεία και χρόνια φλεγμονή αναπνευστικού συστήματος, γρίππη, ρινίτις, βρογχίτις, ωτίτις, βήχας).
Ποικιλία citriodora (δίχως γνωστές αντενδείξεις).
Αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες (αρθρίτις, κυστίτις, φλεγμονή του κόλπου, περικαρδίτις), αντιρευματικό (ρευματοειδής αρθρίτις), βακτηριοκτόνο (staphylococcus aureus, Escherichia coli,candida albicans, saccharomyces cereviciae), αντιϋπερτασικό.
Σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης, εκτός της εισπνοής και της μάλαξης στο θώρακα με λάδι και αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, μπορούμε να εφαρμόσουμε 2-3 σταγόνες καθαρού αιθερίου ελαίου στην κορυφή του κάθε δακτύλου του ποδιού μας, εκεί όπου συναντάται το νύχι με το δέρμα. Οι μύτες των δακτύλων των ποδιών και των χεριών αντιστοιχούν στους ιγμόρειους κόλπους.
Βοηθά επίσης, να  βάλουμε από μία σταγόνα σε κάθε καρπό του χεριού μας και στρέψουμε τους καρπούς μας τον ένα πάνω στον άλλον δεξιόστροφα για λίγα δευτερόλεπτα.
Ίχνος αιθερίου ελαίου, μπορεί να εφαρμοστεί στις δύο πλευρές της μύτης. Εκεί καταλήγει ο μεσημβρινός του παχέος εντέρου (στην εξωτερική πλευρά κάθε ρουθουνιού). Η κίνηση αυτή βοηθά στην αποσυμφόρηση της μπλοκαρισμένης μύτης.
Σε περίπτωση πυρετού, ειδικά στα παιδιά, αφού τους κάνουμε μπάνιο σε νερό τέσσερις βαθμούς κάτω των βαθμών του πυρετού εφόσον αυτός είναι υψηλός, χρησιμοποιούμε κομπρέσες δροσερού νερού με λίγο έλαιο ευκαλύπτου radiata, tea tree και λεβάντας.
-          Με την ευκαιρία να πούμε ένα «αρχαίο» φάρμακο που βοηθά σε περιπτώσεις υψηλού πυρετού: Βάζουμε μερικά κρεμμύδια στο μπλέντερ να γίνουν πουρές. Τα τοποθετούμε σε μία γάζα την οποία δένουμε ελαφρά γύρω από τον αστράγαλο του ασθενούς. Το αφήνουμε όλη τη νύχτα. Το πρωί το αφαιρούμε. Συνήθως, υπάρχει μεγάλη βελτίωση.
Ο ευκάλυπτος ταιριάζει με θυμάρι, δενδρολίβανο, λεβάντα, ματζουράνα, πεύκο, κέδρο και λεμόνι.
Το hydrosol του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για  γαργάρες ή στοματικό διάλυμα. Με την πρώτη εμφάνιση κρυολογήματος μπορούμε να πάρουμε ένα κουτ. του τσαγιού hydrosol μέσα σε νερό κάθε δύο ώρες για την υποχώρηση των συμπτωμάτων. (όχι σε παιδιά κάτω των 5 ετών). To νερό του ευκαλύπτου είναι διουρητικό, στηρίζοντας την ηπατο-νεφρική λειτουργία.

Ενεργειακά, η μυρωδιά του αιθερίου ελαίου βοηθά το μυαλό μας να συγκεντρωθεί και να ενεργοποιήσει «τη λογική» του πλευρά. Αναζωογονεί τη διάθεση αποκαθιστώντας τη θετική αντίληψη και τη ζωτικότητα. Απομακρύνει στάσιμα συναισθήματα τα οποία μας κρατούν περιορισμένους. Δίνει δηλ. χώρο στον εαυτό μας «να αναπνεύσει».
Η προσωπικότητα  «ευκάλυπτος radiata», αντιστοιχεί σε εκείνο τον άνθρωπο που μπορεί να στέκεται ήρεμος μπροστά σε μία καταιγίδα,  - ψυχρός, λογικός και πολλές φορές υπολογιστής - που δεν θα μαρτυρήσει ποτέ ένα μυστικό που κατέχει. Μπορεί για κάποιους αυτό να φαντάζει βαρετό, όμως  αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να διακατέχονται από περιπετειώδες πνεύμα, μπορούν κάλλιστα να αναλάβουν κάτι, να το σχεδιάσουν ήρεμα και να το πράξουν άμεσα. Δεν ανήκουν στους φανφαρόνους που λένε πολλά και λίγα πράττουν. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Μιλούν όταν αυτό είναι αναγκαίο, δεν ανακοινώνουν δεξιά και αριστερά τα σχέδια τους και έχουν σταθερή προσωπικότητα. Ο τύπος «ευκάλυπτος» συναντάται στα ιατρικά επαγγέλματα, στους τραπεζίτες, στους λογιστές.
Σαν φίλοι ή σύντροφοι, λόγω της ευστροφίας που διαθέτουν, είναι ευχάριστοι. Από την άλλη πλευρά οι ίδιοι θα έχουν «περάσει από κόσκινο» κάποιον που θα είναι στο πλάι τους. Θα έχουν φροντίσει να τον ψυχολογήσουν  εξαρχής, ανιχνεύοντας τα καλά και τα άσχημα κομμάτια του χαρακτήρα του.
Επίσης, βοηθούν πολλούς συνανθρώπους τους, όχι για να πάρουν εύφημες μνείες και θαυμασμό, απλώς επειδή θεωρούν ότι έτσι είναι το καθήκον τους.
Η προσωπικότητα “ευκάλυπτος citriodora αντιστοιχεί στον άνθρωπο που διαθέτει περισσή ζωντάνια και αγάπη για ελευθερία. Είναι ο άνθρωπος ο γεμάτος ιδέες, φαντασία, θόρυβο, που ζει τη ζωή του στο έπακρο. Έχει τόσα να κάνει, τόσους τόπους να επισκεφτεί, τόσους ανθρώπους να συναντήσει.  Η λέξη «κλειδί» εδώ,  είναι η ελευθερία σε όλες της τις εκφράσεις ακόμα και στις σχέσεις του. Δεν δέχεται πιέσεις, υποχρεώσεις και καταναγκασμούς. Αν προσπαθήσεις να τον δεσμεύσεις,  τον έχασες!!! Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι προηγούμενοι, κρατούν καλά φυλαγμένα τα μυστικά των άλλων και δεν θα εκμεταλλευτούν ποτέ κάποιον  επειδή έτυχε να γνωρίζουν κάτι γι αυτόν. Αντίθετα θα του συμπαρασταθούν, θα ακούσουν χωρίς να κριτικάρουν. Είναι οι τύποι στους οποίους χτυπάς την πόρτα στις 3 τα μεσάνυχτα και ενώ έχεις πολύ καιρό να τους δεις, αυτοί χαίρονται, κάθονται μέχρι το πρωί ακούγοντας σε, πίνοντας παρέα ένα φλιτζάνι καφέ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις